
  
 
 
 
 
 
 

BOARD MEETING NOTICE 
 

June 28, 2010 
8:30 a.m. – 11:00 a.m. 

 
The Board of Behavioral Sciences will meet via teleconference 

beginning at 8:30 a.m. at the following locations: 
 

 Department of Consumer Affairs  925 Harbor Plaza 
 Stanislaus Room      Long Beach, CA 90802 
 2nd Floor South, S203 
 1625 N. Market Blvd    
 Sacramento, CA  95834       

 
1151 Dove Street, #170   5506 Ranchito Avenue 
Newport Beach, CA 92660  Sherman Oaks, CA 91401 
 
3539 Mt. Laurence Drive   415 Karla Court 
San Diego, CA  92117   Novato, CA 94949 
 
1615 E. 17th Street, Suite 100  10800 E. Benavon Street 
Santa Ana, CA  92705   Whittier, CA 90606 
 

 
FULL BOARD CLOSED SESSION 

 
I.  Call to Order and Establishment of a Quorum 

 
II. Pursuant to Government Code section 11126(c)(3), the Board Will Meet in Closed 
      Session to Deliberate and Take Action on Disciplinary Matters 

 
FULL BOARD OPEN SESSION 

 
III. Discussion and Possible Action on Revising Practicum Requirement for Degrees Granted 
      Prior to 1996 During Licensed Professional Clinical Counselor Grandparenting Period  

 
IV. Public Comment for Items Not on the Agenda 

 
V. Suggestions for Future Agenda Items 

 
Public Comment on items of discussion will be taken during each item.  Time limitations will be determined by 
the Chairperson.  Items will be considered in the order listed.  Times are approximate and subject to change.  
Action may be taken on any item listed on the Agenda. 

 
THIS AGENDA AS WELL AS BOARD MEETING MINUTES CAN BE FOUND ON THE BOARD OF 
BEHAVIORAL SCIENCES WEBSITE AT www.bbs.ca.gov 
 
NOTICE:  The meeting is accessible to persons with disabilities.  A person who needs a disability-related 
accommodation or modification in order to participate in the meeting may make a request by contacting 
Marsha Gove at (916) 574-7861 or send a written request to Board of Behavioral Sciences, 1625 N. Market 
Blvd., Suite S-200, Sacramento, CA 95834.  Providing your request at least five (5) business days before 
the meeting will help ensure availability of the requested accommodation. 
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1625 North Market Blvd., Suite S-200 
Sacramento, CA 95834 
(916) 574-7830, (916) 574-8625 Fax 
www.bbs.ca.gov 
 

 
 
 

To: Board Members Date: June 15, 2010 
 

 
From: Tracy Rhine Telephone: (916) 574-7830 

Assistant Executive Officer   
 

Subject: Practicum requirement during grandparenting period for degrees granted prior 
to 1996. 

 
 
 
Background 
 
Senate Bill 788 (Wyland), Chapter 619, Statutes of 2009 established Licensed Professional Clinical 
Counselors (LPCCs) under the jurisdiction on the Board. 
 
At its May 2010 meeting, the Board discussed and approved the proposed rulemaking package 
implementing provisions of SB 788. A notice of this rulemaking was published with the Office of 
Administrative Law on May 28, 2010.  
 
Issue 
 
Attached is a letter received by the Board from the California Coalition for Counselor Licensure (CCCL) 
related to the practicum requirement for individuals applying for LPCC licensure during the 
“grandparenting” period (January 1, 2011 through June 30, 2011). Business and Professions Code 
(BPC) Section 4999.54(a)(1)(A) requires that, in order for a degree to qualify for licensure, it must 
include not less than six semester units or nine quarter units of supervised practicum or field study 
experience.  CCCL is requesting that the Board allow individuals that do not have the required 
practicum as part of his or her degree, to apply equivalent experience toward meeting the practicum 
requirement.   
 
Discussion 
 
BPC Section 4999.32 sets forth qualifications for registration and examination eligibility, including 
qualifying degree requirements. Specifically, paragraph (3) of subdivision (c) states that a degree must 
contain the following: 
 

 
 
 



 

2 
 

 
 
Not less than six semester units or nine quarter units of supervised practicum or field study 
experience, or the equivalent, in a clinical setting that provides a range of professional clinical 
counseling experience, including the following: … 

 
This language gives the Board discretion to accept an equivalent of six semester or nine quarter units 
of supervised practicum or field study. However, BPC Section 4999.54(a)(1)(A), the section of licensing 
law that sets forth requirements for those individuals applying during the grandparenting period, states:  
  

A qualifying degree must include the supervised practicum or field study experience as required 
in paragraph (3) of subdivision (c) of Section 4999.32. [emphasis added] 
 

Though BPC Section 4999.32 allows the Board to accept an equivalent to practicum, according to BPC 
section 4999.54, the degree must include that required practicum or the equivalent. Therefore, while 
the Board has some discretion as to the exact structure of the practicum or field study experience, it 
does not appear to have the authority to accept that experience outside of the degree program. This 
creates a significant barrier to the most experienced practitioners that may have been licensed and 
practicing in another state but have an older degree without the requisite practicum.  The intent of the 
statute is to allow the Board discretion in evaluating applicants during the “grandparenting” period, 
expressly allowing degrees conferred prior to 1996 to meet an overall lower coursework threshold and 
allowing the Board to evaluate “equivalencies” to practicum and field study experience.   
 
Committee Action 
 
At its June 7, 2010 meeting the Policy and Advocacy Committee discussed the letter submitted by 
CCCL and options before the Board for addressing the issue of experienced counselors with older 
degrees unable to qualify for licensure during the grandparenting period due to the practicum 
requirement.  The Committee directed staff to draft amendments to BPC Section 4999.54 (attached) 
that would allow a qualifying degree conferred prior to 1996 to include only three semester units or four 
and one-half quarter units of practicum for board consideration. The Committee further recommended 
that the Board direct staff to submit the approved language for inclusion in Board sponsored legislation.  
 
Recommendation 
 
Direct staff to submit draft language for Board sponsored legislation. 
 
Attachment 
 
A. Draft Amendments to BPC Section 4999.54 
B. CCCL letter 

 



§4999.54. LICENSURE; APPLICATION BETWEEN JANUARY 1, 2011 AND JUNE 30, 
2011; ALTERNATIVE QUALIFICATION 
 
(a) Notwithstanding Section 4999.50, the board may issue a license to any person who submits 
an application for a license between January 1, 2011, and June 30, 2011, provided that all 
documentation is submitted within 12 months of the board's evaluation of the application, and 
provided he or she meets one of the following sets of criteria: 
 

(1) He or she meets all of the following requirements: 
 

(A) Has a master's or doctoral degree from a school, college, or university as specified in 
Section 4999.32, that is counseling or psychotherapy in content. If the person's degree 
does not include all the graduate coursework in all nine core content areas as required by 
paragraph (1) of subdivision (c) of Section 4999.32, a person shall provide documentation 
that he or she has completed the required coursework prior to licensure pursuant to this 
chapter.  Except for paragraph (ii) a A qualifying degree must include the supervised 
practicum or field study experience as required in paragraph (3) of subdivision (c) of 
Section 4999.32. 
 

(i) A counselor educator whose degree contains at least seven of the nine required core 
content areas shall be given credit for coursework not contained in the degree if the 
counselor educator provides documentation that he or she has taught the equivalent of 
the required core content areas in a graduate program in counseling or a related area. 
 
(ii) Degrees issued prior to 1996 shall include a minimum of 30 semester units or 45 
quarter units and at least six of the nine required core content areas specified in 
paragraph (1) of subdivision (c) of Section 4999.32 and three semester units or four and 
one-half quarter units of supervised practicum or field study experience. The total number 
of units shall be no less than 48 semester units or 72 quarter units. 
 
(iii) Degrees issued in 1996 and after shall include a minimum of 48 semester units or 72 
quarter units and at least seven of the nine core content areas specified in paragraph (1) 
of subdivision (c) of Section 4999.32. 
 

(B) Has completed all of the coursework or training specified in subdivision (e) of Section 
4999.32. 
 
(C) Has at least two years, full-time or the equivalent, of postdegree counseling experience, 
that includes at least 1,700 hours of experience in a clinical setting supervised by a 
licensed marriage and family therapist, a licensed clinical social worker, a licensed 
psychologist, a licensed physician and surgeon specializing in psychiatry, or a master's 
level counselor or therapist who is certified by a national certifying or registering 
organization, including, but not limited to, the National Board for Certified Counselors or the 
Commission on Rehabilitation Counselor Certification. 
 
(D) Has a passing score on the following examinations: 
 
(i) The National Counselor Examination for Licensure and Certification or the Certified 
Rehabilitation Counselor Examination. 
 



(ii) The National Clinical Mental Health Counselor Examination. 
 
(iii) A California jurisprudence and ethics examination, when developed by the board. 
 

(2) Is currently licensed as a marriage and family therapist in the State of California, meets 
the coursework requirements described in subparagraph (A) of paragraph (1), and passes 
the examination described in subdivision (b). 
 
(3) Is currently licensed as a clinical social worker in the State of California, meets the 
coursework requirements described in subparagraph (A) of paragraph (1), and passes the 
examination described in subdivision (b). 
 

(b) (1) The board and the Office of Professional Examination Services shall jointly develop an 
examination on the differences, if any differences exist, between the following: 
 

(A) The practice of professional clinical counseling and the practice of marriage and family 
therapy. 
 
(B) The practice of professional clinical counseling and the practice of clinical social work. 
 

(2) If the board, in consultation with the Office of Professional Examination Services, 
determines that an examination is necessary pursuant to this subdivision, an applicant 
described in paragraphs (2) and (3) of subdivision (a) shall pass the examination as a 
condition of licensure. 
 

(c) Nothing in this section shall be construed to expand or constrict the scope of practice of 
professional clinical counseling, as defined in Section 4999.20. 

 



Californla Coalition for Counselor Licensure 
P.o. Box 6493, Ventura, CA 93006-6493 

Email: info@caccl.org Website: www.caccl.org 

April 30, 2010 

Renee Lonner, Chair 
Board of Behavioral Sciences 
1625 North Market Blvd. Suite S 200 
Sacramento, CA 95834 

RE: Implementation of SB 788 (Licensed Professional Clinical Counselors) 

Dear Ms. Lonner, 

We have discovered an unanticipated problem in the education requirements for grarid­
parenting, which we hope can be remedied in the rule-making process. Grandparenting allows 
counselors with degrees granted before 1996 to bring their degrees up to current standards by 
adding up to three core content courses and up to 18 units. There is no flexibility, however, 
regarding the six-unit practicum requirement for the qualifying degree. 

We are now hearing from experienced counselors that their "older" degrees contained only a 
three-unit practicum and they want to know how they can add three more units, but there is no 
provision to make up this deficiency. The fact that a qualifying degree must contain six units of 
practicum'is'rather arbitrary>and Unfairfor those with earlier degrees,' when three units was the 
standa-rcronhe:time'~ 'It is logicc;Wthat!a 30 or :36-unit degree might contain only three units of 
practicum, while a 48 or 60-unit degree will contain six units. Current counseling degrees 
requirethree'Lirlits 6fpractiC'Un1'(firstclinical experience with clients) and three to six additional 
units cif, whaf the coun'seling professio'n calls, internship or field study." ,'" 

"" ,", • '1' , • 

. • ',.;I::';\.; 

Counselors with earlier degrees are well qualified practitioners, who have many years of 
experience, some have been licensed in other states for many years, others have gone on to 
earn doctorate degrees, some are professors. They will be able to meet all the other 
requirements of licensure, so there must be a way for them to verify education and training that 
would be equivalent to the three units of practicum that they are missing, due to the standards in 
place when they received their counseling degrees. 

The requirement for practicum in SB 788, which is the standard that will be applied after 
grandparenting and will continue in the 2012 standards, is as follows: 

"4999.32.(c)(3) Not less than six semester units or nine quarter units of supervised practicum 
or field study experience, or the equivalent, in a clinical setting that provides a range of 
professional clinical counseling experience, including the following: ...... " 

Is there a way that the Board, in its interpretation of the law, could allow "equivalencies," on 
case-by-casebasis? F6110wingare possible options that co.uld serve as equivalencies to three 

unit~,of p~acticum in, the qUalifying:d~~r~~: ' :: _," '." '-0., 
• . ! ~ . 

1. Prc3ctica co'mpleted in subsequent graduate work: '.' :. 0,' ," '" .. .. " 
2.>3,000 hours of post degree sLipervised'practice and ten years of counseling exp.erience 
3:' Counselor Educators, who have taughtthe Practicum course in a graduate program, could 

be credited for practicum units in their "older" degree. 
4. 250 hours of supervised practice, while registered as an intern in California 



The reciprocity language also requires six units ofpracticum in the degree, which will be a 
problem for experienced, licensed counselors seeking reciprocity in California. If a person has 
been practicing for years as a LPC in another state, will CA have to deny licensure because he 
or she only had three units of practicum in an earlier degree? 

This is a short-term problem, since these earlier degrees will disappear as counselors retire. 
We appreciate the Board's consideration of this important issue. 

Sincerely, 

Dean Porter 
President 
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